Szén-dioxid tanulmányok

Már 2006 óta, az energiahatékonysági kampányunk, a Forgó Morgó program elindítása óta azt állítjuk, hogy a régi, energiafaló készülékek sokkal többet fogyasztanak, mint az új, energiatakarékos, modern masinák. No, de mennyivel is többet?

3

Hogy ezt megtudjuk, 2009-ben segítségül hívtunk egy nemzetközileg is elismert piackutató céget, a GFK Hungária Kft.-t, és megnéztük, mit mondanak a számok!

Az eredményen mi magunk is megdöbbentünk!

Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a magyarországi háztartásokban található háztartási nagygépek 43%-a 8 évnél idősebb volt, de ezek a készülékek az összes fogyasztás ¾-éért felelősek voltak! Azóta rendszeresen, több évben is – 2013-ban, 2015-ben, 2017-ben, 2019-ben és 2021-ben – elvégeztük a felmérést, hogy nyomon kövessük, mennyit változott a helyzet: hány évesek a készülékeink és mennyit fogyasztanak.

Néhány összefoglaló táblázatot ide is beillesztünk a 2020-as tanulmányunkból:

A 8 évnél idősebb készülékek aránya a hazai háztartásokban

A diagramon jól látható, hogy ha Magyarországon az összes 8 évnél idősebb nagy­gépet (hűtőgépet, fagyasztót, mosógépet) lecserélnék a háztartások korszerű masinára, akkor több mint 1,2 millió tonna CO2-kibocsátás csökkentést lehetne elérni. Ez óriási elméleti potenciál! A klímaváltozás, a globális felmelegedés elleni küzde­lemnek pedig fő célkitűzése a CO2-kibocsátás csökkentése, melynek egyik eszközét képezik az energiahatékonyság növelését célzó megoldások.

Épp erre épített az elmúlt években (2014 – 2019) az Otthon Melege Program háztartási nagygépek cseréje alprogram is. Ebben a programban ugyanis éppen az volt a cél, hogy a háztartásokban levő nagyon öreg, nagyon sokat fogyasztó matuzsálemeket ne használják tovább a háztartások, mert környezetvédelmileg nem éri meg őket tovább használni.

A 2021-es felmérésünk adatainak feldolgozása folyamatban van. Amint elkészülünk az új tanulmányunkkal, frissítjük az oldalt.

 

Letöltések