PFAS

A PFAS vegyületek azok a szintetikus per- és polifluoralkil vegyületek, melyek az 1940-es évek óta használatban vannak kedvező tulajdonságaik miatt: hidrofób és lipofób vegyületek, ezért sütőformák, sütőpapírok, mikros popcorn-tasakok tapadásmentes felületeit, továbbá szőnyegek és egyéb textilek folttaszító, ruházat vízlepergető felületét biztosítják.

3

A tűzoltó-habban is megtalálhatóak. A vegyületek a szén-fluor kötések extra erős volta miatt azonban a természetbe kerülve nem bomlanak le, és bioakkumuláció útján felhalmozódnak az élő szervezetekben. Mára a világon MINDENHOL megtalálhatók a talajban és a vizekben. A vizsgálatok azt is igazolták, hogy az összes vadállatban, és közel minden amerikai és európai ember vérében ott vannak. Ezek nem túlzó kijelentések: ezeket a szavakat használják a hivatalos oldalak. Egészségügyi hatásaikat az elmúlt évtizedekben vizsgálták (és vizsgálják folyamatosan), és némely vegyületről már egyértelműen kimutatták a rendkívül káros voltát: pl. veserákot, hererákot, vastagbélgyulladást, endokrin és immunzavarokat, teratogenitást (torz arccal születtek gyerekek az erősen mérgezett kismamák esetében) okoznak, feltehetően hozzájárulnak az ADHD kialakulásához, a koleszterinszint emelkedéséhez. A szabályozások eddig két vegyületre, az ún. PFOS és a PFOA vegyületekre terjednek ki (tehát használatukat tiltják): előzőt 2009 óta tartalmazza a Stockholmi Konvenció B melléklete, a REACH-szabályozás, valamint 2010 óta a POP-(persistant organic pollutants) rendelet, utóbbi, a PFOA, 2019. májusában került a Stockholmi Konvenció mellékletébe, és 2020. július 4-től a POP-rendeletbe. Továbbá a jelenleg megújítás alatt álló ivóvíz-irányelv is tartalmaz majd a jövőben (amikortól hatályba lép) korlátozást, mely az ivóvíz PFAS tartalmát maximálja.

Ma már egyre több terméken láthatjuk azt a kis fás logot, ami arra utal, hogy a termék PFC-free, vagy konyhai főzőedényeken a jelölést, hogy PFOA-free, tehát nem tartalmaz per- vagy polikarbonfluor vegyületet. De az elmúlt közel 80 év nem törölhető ki az életünkből: a természetből nem tudjuk egy mozdulattal kivonni a beengedett szennyeződéseket. Ráadásul jelenleg Kínában például még nincsenek korlátozások a használatukra.

Ez tehát a kényelmünk ára…

A Sötét vizeken című mozifilm Mark Ruffaloval és Anne Hathaway-jel ezt a témát dolgozza fel. Érdemes megnézni!

További részletekért kattintson ide!