Ekodizájn a körforgásos gazdaság jegyében (2015 – 2021)

Az Európai Bizottság 2015. december 2-án publikálta az első Körforgásos gazdaságról szóló cselekvési tervét. A körforgásos gazdaságnak – a hatékonyabb hulladékgazdálkodás mellett – központi célkitűzése a jobb terméktervezés is.

3

A Bizottság szerint „A körforgásos gazdaság a termék életútjának legelején, a terméktervezésnél kezdődik – az okos terméktervezés segít takarékoskodni a nyersanyagokkal, továbbá elkerülni a nem hatékony hulladékgazdálkodást, valamint új üzleti lehetőségeket is kínál”.

A körforgásos gazdaság keretében a jogalkotó célul tűzte ki, hogy a gyártók a terméktervezés során további szempontokra is figyelemmel legyenek: kiemelt hangsúlyt kap a jövőben, hogy a termékeket úgy kell megtervezni, hogy:

  • tartósak legyenek;
  • javításuk megoldható legyen; valamint
  • életútjuk végén a könnyű (szét)szerelhetőség biztosítsa a hatékonyabb hulladék­feldolgozást vagy adott esetben a termék újrahasználatra történő előkészítését.

Az ekodizájn-szabályozás, már összhangban a körforgásos gazdasági célkitűzésekkel, a Bizottság Ekodizájn-munkaterve 2016-19 szerint felülvizsgálatra került. A felülvizsgálat eredményeként jelentős módosításon esett át a keretirányelv, valamint az egyes termékekre vonatkozó rendeletek is folyamatosan megújulnak 2021. március 1-je óta. A 2021-es és a 2022-es, az ekodizájn-szabályozást érintő további módosításokról külön menüpontban adunk tájékoztatást.