Tűzhely-karbantartás

Tűzhelyünk és egyéb sütő-főző-melegítő eszközünk (pl. a sütő, a főzőlap) karbantartásához a legfontosabb tanácsokat a HASZNÁLATI ÚTMUTATÓBAN találjuk!

3

Néhány hasznos, fontos teendőre mi is szeretnénk felhívni a figyelmét az alábbi összeállítással:

Üvegkerámia főzőlapok

Napi tisztítás

Bár az ételmaradékok nem tudnak ráégni a főzőlapra, mégis javasolt a főzőlapot a használatot követően azonnal megtisztítani.  A napi tisztításhoz a legjobb egy puha ruha és kímélő tisztítószer. Töröljük szárazra papírtörlővel vagy száraz konyharuhával.

Makacs foltok

A makacs foltokat kímélő tisztítószer, például mosogatószer segítségével távolíthatjuk el. A vízcseppek nyomait és a vízkövet ecet segítségével távolíthatjuk el. (Látják? Itt például az ecet is megfelelő lehet, mert az üvegkerámiát nem sérti. A fémek nyomai (amik edények aljától keletkeztek) nehezen távolíthatóak el. Speciális tisztítószerek beszerezhetők e célra. Az ételmaradékok eltávolításához használjunk üvegkaparót. A cukor és a cukortartalmú ételek örökre kárt okozhatnak az üvegkerámia felületben, ezért ezeket amint lehet, azonnal el kell távolítani a főzőlapról – akkor is, ha az még forró.

Amit nem szabad

Ne használjunk súrolószereket. Ezek megkarcolhatják a felületet és a karcolásokban szennyeződés és vízkő gyűlik fel. Soha ne használjunk éles tárgyakat, például fémforgácsot vagy súrolókefét. Ne használjon erősen maró, agresszív vegyszereket!

Sütők

A sütő készülékek karbantartása kimerül a készülék tisztításában és a kezelési útmutató szerinti megfelelő használatban. Nincs olyan alkatrész vagy egység, ami rendszeres utólagos kenést, beállítást igényelne.

A készülék megfelelő külső és belső tisztításával megnövelhető az élettartama. A készülék tisztítására ne használjunk gőztisztítót vagy magas nyomású tisztítókat! Mielőtt elkezdenénk tisztítani a sütőt, áramtalanítsuk és hagyjuk kihűlni. Ne használjunk hideg zsíroldót!

A sütő első része

Tisztítsuk meg a felületeket folyékony, sima felületek tisztítására való, súrolószert nem tartalmazó tisztítószer és puha ruha segítségével. A tisztítószert tegyük a ruhára és töröljük le a szennyeződéseket; majd öblítsük le vízzel. Ne használjuk a tisztítószert közvetlenül a felületeken. Ne használjunk súrolószereket, éles tárgyakat vagy acélszivacsot, mert azok megkarcolhatják a felületet.

Alumínium felületek

Az alumínium felületeket enyhe, az ilyen típusú felületek tisztítására való tisztítószer segítségével tisztítsuk. A tisztítószert tegyük nedves ruhára és tisztítsuk meg a felületet, majd öblítsük le vízzel. Ne használjuk a tisztítószert közvetlenül az alumínium felületen. Ne használjunk súrolószereket vagy súroló szivacsokat. A felületnek nem szabad közvetlenül érintkezni a sütőtisztító szerekkel.

Rozsdamentes acél első lapok

A felületet enyhe tisztítószer (szappanos víz) és puha szivacs segítségével tisztítsuk, ami nem karcolja meg a felületet. Ne használjunk súrolószereket vagy oldószer-alapú tisztítószereket. Ezen utasítások be nem tartása esetén a felület megsérülhet.

Lakkozott és műanyag felületek

Puha ruha és sima, lakkozott felületek tisztítására alkalmas kímélő tisztítószer segítségével tisztítsuk meg a gombokat és az ajtó fogantyúját. Használhatunk speciális, ilyen típusú felületek ápolására való tisztítószereket is, ez esetben tartsuk be a termék gyártójának utasításait.

A sütőt tisztíthatjuk hagyományos módon (tisztítószerek, sütőspray), de csak akkor, ha nagyon szennyezett és különösen makacs szennyeződésekről van szó.

Tisztítószerek vásárlásakor vegyük figyelembe a környezetvédelmi szempontokat és tartsuk be a gyártók utasításait!

Praktikus tippek

  • Nagyobb, zsírosabb húsok sütése esetén javasolt azokat alufóliába vagy sütőzacskóba csomagolni, hogy a zsiradék ne fröcskölje össze a sütő belső falait.
  • Ha húst grillezünk a rácson, helyezzünk alá egy zsírfogó tepsit!