Tudatos választás

Vásárlásnál a legfontosabb, hogy tudatosan válasszunk. Vagyis: tervezzünk, tájékozódjunk a vásárlás előtt.

3

Ma már nagyon sokféle készülék kapható a piacon: rengeteg szolgáltatást kínálnak a mosógépek, mosogatógépek, hűtők, de a többi készüléktípus is. Ami a méretet illeti, ezen a téren is kimeríthetetlen a választék.

Gondoljuk végig, milyen készülékre van szükségünk: milyen fogyasztói szokásaink vannak (pl. milyen típusú ruhákat mosunk általában, mekkora mennyiséget kell egyszerre mosnunk, milyen konyhai készleteket szeretnénk betenni a mosogatógépbe – vagyis: mekkora kapacitású készülékre van szükségünk), hova kerül az új készülék (beépítésre kerül, vagy sem, mekkora hely van neki, marad-e pl. hely a hűtőgép fölött és mögött, hogy szellőzni tudjon). Nézzünk körül a piacon, mi a kínálat: látogassuk meg a gyártói internetes oldalakat, tájékozódjunk az elérhető gépek tulajdonságairól (pl. energiafogyasztás, programok). Érdeklődjünk a szakboltok eladóitól az egyes készülékekről.

Azoknál a készülékeknél, melyek rendelkeznek ezzel a színes kis tájékoztatóval, figyeljük az energiacímkét! Ez ugyanis tájékoztat bennünket a készülék legfontosabb jellemzőiről: az éves fogyasztásról, a méretekről és zajszintről (A-súlyozott hangnyomásszintről).

Még egy jó tanács!

Ma már nagyon sokféle készülék kapható a piacon: rengeteg szolgáltatást kínálnak a mosógépek, mosMa a háztartások 20%-a az interneten vásárolja meg elektromos készülékeit. A tudatos választás ez esetben az internetes áruház kiválasztására is vonatkozik, könnyen pórul járhatunk ugyanis, ha olyan webáruházba tévedünk, mely nem tartja be a jogszabályi előírásokat, és nem biztosítja a fogyasztói jogaink érvényesíthetőségét: a CECED Magyarország ezért azt javasolja, hogy legyünk tudatos vásárlók az interneten is!