Fluortartalmú hűtőközegek

Egyes háztartási gépeink – a hűtőink, fagyasztóink, a légkondicionálóink, valamint a hőszivattyús szárítógépeink – működéséhez a gyártók egy speciális anyagot, úgynevezett hűtőközeget alkalmaznak.

3

 A hűtőközeg egy olyan anyag, amely alacsony hőmérsékletű helyről magas hőmérsékletű helyre képes hőt szállítani.

Ki ne hallott volna már arról, hogy a régi hűtőkben ez a hűtőközeg a freon volt! Igen, valóban sokáig, egészen a 90-es évek közepéig freont használtak a gyártók. A freonokról azonban kiderült, hogy károsítják az ózonréteget, így ezek használatukat betiltották.

Mi történt a freonokat követően? Ma milyen hűtőközegeket tartalmaznak háztartási gépeink? Mit kell tudnunk ezekről a speciális anyagokról?

Az APPLiA Magyarország Egyesülés tanulmánya többek között ezekre a kérdésekre is választ ad. Ismerje meg a hűtőközegek történetét: múltját, jelenét és jövőjét.

Részletek a Mérlegen a hűtőközegek című, ezen az oldalon alul letölthető, 2017-es tanulmányban.

2021-2022: Újabb változások előtt áll az iparág

Az Európai Parlament és Tanács 517/2014 rendelete (F-gáz rendelet) jelenleg újabb módosítás elé néz. A cél most az, hogy még környezetbarátabb hűtőközegekkel működjenek a berendezéseink. Vajon lehetséges az R290 (propán) használata a jövőben? Ez a hűtőközeg valóban nagyon környezetbarát, hiszen a tervezett limit, azaz 150 alatt van a GWP-je (globális felmelegedésre gyakorolt hatása). De, ahogy a Mérlegen a hűtőközegek tanulmányból már megtudhattuk, ha könnyíteni szeretnénk a környezetvédelem serpenyőjén, a biztonság és/vagy a gazdaságosság serpenyőjébe kell áttennünk a “kivett összetevőt”. Sajnos, azt kell mondanunk, ma a R290 használata számos ok miatt nem jelent reális alternatívát.

Ha a részletekre is kíváncsi, ide kattintva elolvashatja az APPLiA álláspontját! Kapcsolódó, angol nyelvű szakmai anyagokat itt és itt talál.

Mérlegen a hűtőközegek tanulmány letölthető itt.

Ezen oldal megfelel a 197/2014 (VIII.1.) számú, az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendelet 7.§ a)- c) pontjában foglalt tájékoztatási kötelezettség teljesítésének.