Csereprogram

Az APPLiA Magyarország szakmai partnerként támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett, 2014-2020 között zajló Otthon Melege Program Háztartási Nagygépek Cseréje alprogram megvalósítását.

3

Az APPLiA Magyarország következő elemekkel járult hozzá a csereprogram sikeréhez

Szén-dioxid tanulmányok

Tanulmányainkban időről időre bemutatjuk, mennyire idősek a hazai háztartásokban található készülékek, és mekkora széndioxidkibocsájtás-csökkentést lehetne elérni a 8 évnél idősebb készülékek cseréjével.

Tájékoztató honlap

Csereprogram.hu néven tájékoztató honlapot hoztunk létre, melyen minden, az aktuális pályázattal kapcsolatos hasznos információ elérhető volt.

Energiakalkulátor

Mind a hűtő- és fagyasztógépek cseréjéhez, mind a mosógépek cseréjéhez energiakalkulátorokat hoztunk létre, melyekkel ki lehetett számolni a pályázati portálon, hogy a cserével mekkora megtakarítás érhető el.

A csereprogram eredményei

Hozzájárult a háztartási gépek fiatalodásához

Az öt csereprogram során 270 000 háztartási nagygép (hűtőgép, fagyasztó, mosógép) cseréjére került sor.

Csökkent a CO2-kibocsátás

Az öt csereprogram hozzájárult, hogy 2014 után csökkenni kezdett a háztartásokban lévő öreg, energiafaló készülékek száma, így a háztartások szén-dioxid lábnyoma.

8 évnél idősebb gépek aránya megtorpant

A csereprogramoknak köszönhetően a háztartási gépek elöregedés megállt, sőt, a folyamat – ha lassan is -, de visszafordulni látszik.