Right to repair

Right to repair, azaz a javításhoz való jog. Az Európai Bizottság a fogyasztói költségek csökkentésére és a körforgásos gazdaság támogatására jelentette be ezt a kezdeményezést, melynek eredményeként a közeljövőben módosulni fog az ún. Sales of Goods irányelv ((EU) 2019/771 irányelv).

3

A kezdeményezés kapcsolódik az ún. újrahasználatot és javítást támogató fenntartható fogyasztás kezdeményezéshez, a 2022. március 30-án publikált új ekodizájn-rendelet tervéhez, az ESPR-hoz (Ecodesign for Sustainable Product Regulation), valamint egy, szintén 2022. március 30-án bejelentett, új irányelv tervéhez is, mely a fogyasztók zöld átmenetben való részvételére ad majd felhatalmazást (empowering consumers for the green transition).

Egy 2020-as Eurobarometer fogyasztói felmérés szerint az EU 27 átlagában a fogyasztók 31%-a inkább javíttatta az elromlott készülékét, mint cserélte a felmérést megelőző 6 hónapban.

Az APPLiA Magyarország – GFK Hungária 2019-es felmérése azt az eredményt mutatta, hogy a hazai háztartások 88%-a javíttat hiba esetén, ha a javítás költségei nem túl magasak.

Az APPLiA Magyarország – GFK Hungária 2021-es felmérése – többek között – arra kereste a választ, mely készülékjellemzőket tartják a hazai háztartások a legfontosabbnak egy új mosógép vásárlásakor. Az alábbi ábra az eredményeket mutatja:

Láthatjuk, hogy az első öt legfontosabb tulajdonság sorrendben a következő: tartósság, energiafogyasztás, javíthatóság, ár és szervizszolgáltatások.

Az APPLiA Magyarország szerelőprogramja azt célozza, hogy az elmúlt évtizedekben egyre súyosabbá váló szerelőhiányra megoldást kínáljon, és az új generáció számára egy életpálya-modellt, lehetőséget adjon.

A 2022-ben elindult Éljünk okosabban! kampány pedig a háztartásoknak ad tanácsokat arra vonatkozóan, melyek azok a javítási és/vagy karbantartási műveletek, melyeket biztonsággal megtehetnek otthon is, és milyen hibajelenségekhez szükséges feltétlenül szakszerű segítséget igénybe venni. A kampány, mely hónapról hónapra egy-egy Trend FM rádióinterjú során veszi górcső alá az egyes készülékeket, arra is nagy hangsúly helyez, hogy könnyebben átláthassák az érdeklődők, hogyan is működnek készülékeink a háztartásunk rendszerében.

A Right to repair kezdeményezésről Mészáros Fanni, az APPLiA Magyarország cégvezetője ebben az interjúban beszélgetett Érczfalvi Andrással, a Trend FM műsorvezetőjével.

Az Európai Parlament kapcsolódó összefoglalója itt letölthető.