Elektronikai termékek

Kétség sem fér hozzá, hogy az Európai Zöld Megállapodás céljainak eléréséhez tervezett lépések több vonatkozásban is érinteni fogják az elektronikai készülékeket. 

3

2021. március 1-je óta új energiacímke lépett hatályba egyes készülékekre (hűtők, fagyasztók, borhűtők, mosógépek, mosogatógépek, mosó-szárító gépek). 

Ezekre a készülékekre az energiacímke-szabályozással párhuzamosan új ekodizájn-szabályok is hatályba léptek. Egyrészt ezek további változása várható majd az ESPR (Ecodesign for Sustainable Product Regulation) hatályba lépésével, másrészt a többi készülék esetében is érkeznek majd az új energiacímkék és ekodizájn-szabályok. A Digitális Termékútlevél a fogyasztói tájékoztatást jelentősen bővíteni fogja. A javítás és javíthatóság kérdése a terméktervezésen túl a fogyasztók aktív együttműködését, tudatosságát is igényelni fogja, hiszen az, hogy hogyan is használjuk a készülékeinket, rendszeresen karbantartjuk-e őket, befolyással van és lesz arra, mennyire is lesznek tartósak, mikor és miért romlanak el. A szerelőképzés is egy fontos kihívás lesz egész Európában, hiszen hiába szeretnénk javíttatni, ha kevés a szakképzett szerelő, aki segíteni tudna.

Mindannyiunknak meg kell értenünk és el kell fogadnunk, hogy a körforgásos gazdaság megvalósítása nem egyedül a gyártón múlik, hanem mindenkinek megvan a maga feladata: a jogalkotónak, a gyártónak, a kereskedőnek, a hulladékgazdálkodónak… És, a fogyasztónak is.

Ahogy az APPLiA Magyarország jelmondata mondja: Éljünk okosabban! Rajtunk és rajtad is múlik.