Digitális Termékútlevél

Az Ekodizájn a Fenntartható Termékekért Rendelet javaslata (Ecodesign for Sustainable Product Regulation proposal) (ESPR) egyik tervezett újítása az ún. Digitális Termékútlevél lesz. Ez valóban az, aminek hangzik: egy olyan digitális és termékútlevél.

3

A terv az, hogy ebben a termékútlevélben minden olyan információ megtalálható legyen, mely a termék életciklusához kapcsolható. Hogy pontosan melyek lesznek ezek az információk, azt majd az ESPR fogja meghatározni, de az biztos, hogy ezek segítik majd a hatóságokat, piacfelügyeleti szerveket, a hulladékfeldolgozókat, valamint a fogyasztókat is, hogy az adott termékről minél több mindent megtudhassanak. Egy kicsit olyasmi lesz, mint az energiacímke, vagy mint az új energiacímke QR-kódján át elérhető EPREL-adatbázis, csak bővített információkkal.

A 2021-es APPLiA Magyarország – GFK Hungária kutatása – többek között – arra a kérdésre kereste a választ, mit gondolnak a hazai háztartások, szükség van-e az energiacímkén túl más információkra is a termékekről, és ha igen, melyekre. Az alábbi ábrák összegzik a kutatás eredményét: