Új energiacímke 2021

Nézzük meg kicsit részletesebben, mit kell tudnunk a 2021. március 1-jén hatályba lépett új, szigorúbb szabályokról és az új címkékről.

3

Az A a legjobb?

Az új címke legfontosabb változása, hogy a legmagasabb energiaosztály az A osztály lesz, vagyis megszűnnek a +-os energiaosztályok. Felmerülhet a kérdés, vajon akkor az a készülék, amely eddig A+++ osztályú készülék volt, most A osztályú lesz? A válasz nem ilyen egyszerű. Ha például a mosogatógépeket nézzük, akkor korábban az a mosogatógép kaphatott A+++ energiaosztályú minősítést, amelyiknek az ún. összesített energiaindexe (EEI-értéke) kisebb volt mint 50. Egy korábban A+++ energiaosztályú mosógép az új szabályozás szerint azonban lehet akár D, akár C, akár B osztályú is, annak függvényében, hogy mekkora az EEI-értéke. A jogszabály ugyanis az alábbiak szerint határozza meg az új energiaosztályokat a mosogatógépek esetében:

A – EEI <

32 B – 32 ≤ EEI < 38

C – 38 ≤ EEI < 44

D – 44 ≤ EEI < 50

E – 50 ≤ EEI < 56 (ez a jelenlegi A++ osztály)

F – 56 ≤ EEI < 62 (ez nagyjából a jelenlegi A+ osztály, amely a jelenleg forgalomba hozható legkevésbé hatékony osztályú gépeket adja)

G – 62 < EEI

Így korábbi A+++ osztályú mosogatógépek – tényleges fogyasztásuktól függően B, C vagy D osztályba kerültek, az A++ gépek E osztályba, az A+ készülékek pedig az F osztályba.

A mosógépeknél ilyen összehasonlítást nem is lehet tenni, mert az EEI számítása jelentősen eltér a két szabályozás alapján (megjegyzendő egyébként, hogy a mosogatógépeknél sem teljesen azonos a számítás, de az eredmények tekintetében nagyjából összehasonlíthatók a kategóriák). A lényeg minden készülék esetén ugyanaz: a jelenleg mindössze három osztályt kitöltő gépeket (mosógépeket, mosogatógépeket, hűtőket, fagyasztókat) a jövőben 6 osztályba osztják be.

Akár az is lehetséges, hogy egy készülék, amely korábban A+++ energiaosztályú, a jövőben E osztályú besorolást kap! De – mint fentebb is jeleztük – ez csak a szabályozás szigorodása miatt van!

Nem kell tehát megijedni, a készülékek nem lesznek rosszabbak! Sőt, mint láttuk, épp, hogy a fejlesztések és a készülékek hatékonyságának növekedése miatt van szükség az új szabályozásra, az alaposabb differenciálásra, annak érdekében, hogy mi, vásárlók, könnyebben különbséget tudjunk tenni a boltban kapható egyes készülékek között.

Ami még fontos, hogy a jogalkotó ezúttal előrelátó volt: nem szeretne megint pár év múlva változtatni a szabályozáson. Ezért úgy döntött, hogy az új címke legjobb osztályát, vagyis az A osztályt úgy határozta meg, hogy az lehetőség szerint üres maradjon a címke bevezetésekor. (Az olyan készüléktípusoknál, melyeknél gyors fejlődés várható a jövőben, akár a felső két osztály is üresen hagyható kezdetben, így rendelkezik a keretrendelet.)

Ha a jövőben tovább javul a készülékek hatékonysága, és megjelennek a piacon a jelenlegi legjobb gépeknél is hatékonyabb, takarékosabb gépek, nem kell a címkét azonnal módosítani: a jövő takarékos készülékeire vár a kezdetben üresen hagyott A (vagy az A és a B) osztály!

Miben változott még a címke?

Néhány további változást is megfigyelhetünk az új címkéken. Nézzük, melyek ezek a változások!

A QR-kód

Az új címkéken látható egy QR-kód, melyet a mobiltelefonunkkal be tudunk olvasni. Ezáltal eljuthatunk az EPREL-adatbázisba. A gyártóknak már 2020 eleje óta minden készülék műszaki információit fel kell tölteni egy, az Unió által központilag létrehozott és működtetett adatbázisba: ez az EPREL-adatbázis (EPREL=European Product Database for Energy Labelling). A QR-kód elvezet bennünket a készülék adatlapjához, melyből az energiacímkén található információkon túl további hasznos adatokat tudhatunk meg.

Zajszint-osztályok

Korábban a zajszint dB értéke került feltüntetésre a készüléken, az új címkén azonban már zajszint-osztályokat is találunk. Az energiaosztályhoz hasonlóan a zajszint-osztályok is A-tól G-ig terjedő skálán kerülnek feltüntetésre, ezzel segítve a készülékek könnyebb összehasonlíthatóságát.

Az energiafogyasztási adat

Míg a hűtőknél továbbra is az éves fogyasztási érték kerül feltüntetésre, a mosógépek, mosó-szárítók és mosogatógépek esetében a 100 ciklusra vonatkozó érték jelenik meg az új címkéken. Ami a tévéket, kijelzőket és izzókat illeti, ezen eszközök esetében pedig 1000 óra használatra vetített fogyasztásról kapunk tájékoztatást. Ez a fontos adat (az energiafogyasztás) minden címkén középen kap helyet a jövőben.

Egyéb, készülékspecifikus változások

A mosógépek, mosó-szárító gépek és a mosogatógépek esetében a címkén az eco-program adatait láthatjuk. Újdonságként az az információ is a címkére került, hogy mennyi ideig fut az eco-program az adott gépen. A mosó-szárító gépek esetében a bal oldalon a teljes mosási és szárítási programra vonatkozó információkat láthatjuk, míg a jobb oldalon csak a mosási program adatai kerültek feltüntetésre.

A hűtők és fagyasztók új címkéje

 

A borhűtők új címkéje

A mosogatógépek új címkéje

A mosógépek új címkéje

Mi lesz a többi készülékkel?

A többi készülék energiacímkéje is megújul majd, csak későbbi időpontokban. Az APPLiA Magyarország Egyesülés honlapján és facebook-oldalán minden újdonságról időben tájékozódhat!

Az alábbi képre kattintva megnézhetik az APPLiA-suli kapcsolódó kisfilmjeit:

Vonatkozó jogszabályok:

Az EU 2017/1369 rendelete (energiacímke-keretrendelet): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017R1369&from=hu

Az EU 2019/2016 rendelete (a hűtőkre és fagyasztókra vonatkozó rendelet): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R2016&from=EN

Az EU 2019/2014 rendelete (a mosógépekre és mosó-szárító gépekre vonatkozó rendelet): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R2014&from=EN

Az EU 2019/2017 rendelete (a mosogatógépekre vonatkozó rendelet): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R2017&from=EN

Az EU 2019/2013 rendelete (a tévékre vonatkozó rendelet): https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R2013&from=EN