Porszívózás

Porszívónk helyes és takarékos használatához a legfontosabb tanácsokat a HASZNÁLATI ÚTMUTATÓBAN találjuk!

3

Néhány hasznos, fontos teendőre mi is szeretnénk felhívni a figyelmét az alábbi összeállítással:

Minden irányba porszívózzunk!

Egy adott területet minden irányban porszívózzunk át, ha szőnyegről van szó, azaz É-D, K-NY irányban is takarítsunk!

Ne porszívózzunk gyorsan!

Minél tovább porszívózunk egy adott területet, annál több szennyeződést tudunk felszívni, akár a mélyebb szőnyegrétegekből is, és annál kevésbé kavarjuk fel a levegőbe a leülepedett szennyeződést, így jobb hatékonysággal jut a por a porszívóba!

Használjuk a speciális fejeket!

Legalább kétszer egy hónapban használjuk a résszívót a sarkok és nyílászáró illesztések kitisztításához, a kárpitfejet (amennyiben van) az ülőgarnitúrák, fotelek, függönyök tisztításához vagy például a porolót az ablakpárkányhoz.

Állítsunk a fejeken!

A porszívó fejek többsége két állású, mely külön szőnyegre és keménypadlóra van kialakítva (létezik külön speciális padlófej is). Használjuk a készüléken ezt a funkciót, amikor területet váltunk.

Rendszeresen porszívózzunk!

Ne várjuk meg, míg a szőnyegek túl szennyezettek lesznek. A szőnyeg szálai között akár az alatta lévő felületre is lesüllyedhet a por és a szennyeződés.

Először portalanítsunk!

Először portalanítsunk, és csak azután porszívózzunk! A portalanítás során keletkezett por ugyanúgy felkavarodik és a levegőbe kerül, és lehet, hogy csak a porszívózást követően ülepedik le, így úgy fogjuk látni, mintha a porszívózásnak nem is lenne eredménye. Azonban, ha nedves törlővel végezzük a portalanítást, kevesebb por fog felkavarodni a levegőbe, vagy ami esetleg mégis kimarad, az nedvesen összeállva gyorsan lepotyog a padlóra, azt utána könnyebben felporszívózhatjuk.

Szellőztessünk!

Fontos a szellőztetés a takarítás során, legyen szó a szálló por koncentráció csökkentéséről vagy a használt tisztítószerek párájának felhígításáról. Mossunk fel! Porszívózás utána a kemény felületeket érdemes nedves ronggyal vagy padlóápoló szerrel feltörölni, ez is csökkenti a szennyeződések széttagolódását. A porszívó alapvetően a padlóra (és a porszívózott felületre) rakódott port, szennyeződéseket távolítja el. A levegőben levő szálló por eltávolítására lehet kapni légtisztító berendezéseket, ezek eltávolítása a porszívóval nem lehetséges (vagy legalább is meglehetősen nehézkes…).