Hogy ne romoljon el... a mosógép

Ki örül annak, ha elromlik a mosógépe? A jó hír az, hogy Te is tehetsz azért, hogy ne romoljon el!

3

Első tanácsunk: használj megfelelő mennyiségű mosószert!

Nagyon sok meghibásodás abból ered, hogy túl sok mosószert használunk. Ettől nem lesznek tisztábbak a ruhák! Csak azt érjük el, hogy a felesleges mennyiség lerakódik a mosógépünk vízzel érintkező belső felületén, és ez a folyamat idővel meghibásodáshoz vezethet. A mosószer csomagolásán megtaláljuk, mennyit is kell belőle használni. Bízzunk benne, és kövessük az adagolási tanácsokat!

Második tanácsunk: zsebeket kiüríteni!

Azok a tárgyak, amelyek nem a mosógépbe valók, sérüléseket okozhatnak a készülék belsejében, és akár eltömődésekhez is vezethetnek. Egy százforintos akár tízezer forintba is kerülhet, ha nem vigyázunk! Ürítsük ki a ruhák zsebeit, mielőtt a mosógépbe tesszük őket! És rendszeresen ürítsük ki és tisztítsuk meg a szűrőt is!

Harmadik tanácsunk: időnként moss magas hőmérsékleten!

Az energiatakarékosság jegyében a mosógépeken ma már alacsony hőmérsékletű mosóprogramok és ekoprogram is található. Ezeket bátran használhatjuk! De ne felejtsük el, hogy bizonyos kórokozók csak magasabb hőmérsékleten pusztulnak el. Ha a mosott ruhákat vagy a mosógépünket kellemetlen szagúnak érezzük, komoly esélyünk van rá, hogy ezek a kellemetlen látogatók túlságosan elszaporodtak a gépünk belsejében. Vessünk véget a mikróbawellnessnek! Futtassunk legalább havonta egyszer üresen magas hőmérsékletű – akár 90°C-os – programot a gépünkön! Ezzel két legyet is ütünk egy csapásra: a kórokozók eltűntével újra frissek és illatosak lesznek a mosott ruhák, és az esetleges mosószer-lerakódásokat is megszüntetjük.

Apropó! Az ecet nem való a mosógépbe! Se tisztításhoz, se öblítéshez ne használjuk, mert savas jellegének köszönhetően károsítja a tömítéseket és egyéb alkatrészeket.

Hmmm… Mit is tehetünk még? A használati útmutató! Forgassuk bátran, akkor biztosan nem főz le az okos masinánk!