Az ekodizájn története

Eekodizájn, azaz minimum környezetbarát tervezési követelmények

3

A kezdetek

A XXI. század elején az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy az energiafogyasztó készülékek használata során keletkező környezetterhelés mértéke 80%-ban a terméktervezés során dől el: a terméktervezési fázis tehát a leginkább felelős azért, hogy mennyit fogyaszt például egy mosógép vagy egy hűtő. Ezért a Bizottság minimum környezetbarát tervezési követelményeket, azaz ekodizájn-szabályokat állapított meg, melyeket a gyártóknak kötelező betartaniuk a termékek tervezése és gyártása során.

Az Unióban először 2005-ben határozta meg a Bizottság az ekodizájn-szabályozás kereteit a 2005/32/EK irányelvben. Ezt a szabályozást 2009-ben felülvizsgálták, s új jogszabály, a 2009/125/EK számú keretirányelv lépett hatályba. Ennek megfelelően:

Környezetbarát tervezési követelményeket kellett megállapítani azon energiafogyasztó termékekre, melyek

  1. magas értékesítési és kereskedelmi volumennel jellemezhetők,
  2. jelentős környezeti hatást fejtenek ki,
  3. mely hatás javítására anélkül van lehetőség, hogy az túlzott költségekkel járna.

Az egyes termékekre vonatkozó szabályokat külön EU-rendeletek tárgyalják. A szabályozás párhuzamosan zajlik az energiacímke-szabályozással, hiszen ez utóbbi az ekodizájn-szabályokat egészíti ki (az energiaosztályok alapját képező technikai információk, pl. az összesített energiaindex – EEI – meghatározása az egyes ekodizájn-rendeletekben kerül lefektetésre). Az ekodizájn-szabályok állapítják meg azt, hogy egy adott készülék mennyi energiát fogyaszthat maximálisan.