Nem lesz változás a háztartási gépek szervizeléséhez szükséges képesítésekben!

2023.09.18.

3

A hétvégén kisebb pánikot okozott az APPLiA köreiben, hogy több sajtóhír is azt írta, hogy a szakmai képesítésekre vonatkozó ITM-rendelet (a 34/2021 (VII.26.) ITM-rendelet) tervezett módosítása szerint a jövőben „alkalmazható lesz képesítés nélkül is a háztartásigép-szerviz szaktechnikus” (pl. https://magyarnarancs.hu/belpol/eltorolne-a-kepesitest-bizonyos-munkakorokhoz-nagy-marton-261822) .

Szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba: ez így nem pontos, sőt, igencsak félrevezető megfogalmazás.

Mi is a helyzet valójában? Az ITM-rendelet 1. számú mellékletének 38. sora szól a „háztartási berendezések üzembe helyezése, karbantartása, javítása” tevékenységről. Ez a sor nem változik a tervezetben. A sor C. oszlopában eddig is az szerepelt, hogy képesítés nélkül végezhető, mint nem önálló tevékenység. Önálló tevékenységként azonban eddig sem volt képesítés nélkül végezhető, és ezután sem lesz! Aki ugyanis önálló tevékenységként végzi (pl. EV-ként vagy munkaadóként), annak rendelkeznie kell a B vagy a D oszlopban megjelölt képesítéssel.

A rendelet A oszlopában felsorolt MINDEN tevékenység képesítésköteles! A C oszlopban szereplő „végezhető” vagy „nem végezhető” megjelölés csak arra utal, hogy nem önálló tevékenységként kell-e képesítés.

A sajtóban idézett új sorok (melyek 100-104. sorként kiegészítik majd a jelenlegi rendeletet), öt új tevékenységet jeleznek (tehát valójában bővül a képesítéshez kötött tevékenységek köre); ezek az A oszlopban található tevékenységek. Ezekre is igaz, hogy a C oszlop információi azt jelzik, hogy nem önálló tevékenységként szükség van-e képesítésre. A B és a D oszlopban pedig azok a képesítések vannak felsorolva, melyekkel önálló tevékenységként az A oszlopban megjelent tevékenység végezhető.

Így a 104. sor, mely a félreértésekhez vezetett, helyesen úgy értelmezendő, hogy a „Villamos gépek és készülékek karbantartása, üzemeltetése, telepítése kisfeszültségű hálózaton, fázisonként 63 A névleges áramig” néven jelölt tevékenység nem önálló munkavégzésként képesítés nélkül végezhető, önálló munkavégzésként pedig a B és a D oszlopokban megjelölt képesítések birtokában végezhető. A háztartásigép-szerviz szaktechnikus végzettség a B oszlopban szerepel, vagyis, ha valaki ezzel rendelkezik, akkor önállóan végezheti a „Villamos gépek és készülékek karbantartása, üzemeltetése, telepítése kisfeszültségű hálózaton, fázisonként 63 A névleges áramig” tevékenységet.

Reméljük, tudtunk segíteni a helyes értelmezésben!

A hatályos jogszabály itt található.

A módosítási tervezet itt található.