Mosógép karbantartás

Mosógépünk karbantartásához a legfontosabb tanácsokat a HASZNÁLATI ÚTMUTATÓBAN találjuk!

3

Néhány hasznos, fontos teendőre mi is szeretnénk felhívni a figyelmét az alábbi összeállítással:

Sokan a nyári meleg napokat választják a függönyök kimosására. A melegben kiteregetve gyorsan megszáradnak kedvenc ablak-takaróink, így kényelmesen és gyorsan tisztasággal és friss illattal töltik meg otthonunkat.

De álljunk meg egy percre, mielőtt nekikezdünk!

Hogy lesz tiszta az a gyönyörű függöny, ha a vastagon feketepenésszel borított mosószer tartályba öntjük a tisztítószert? Nem kellene előbb magát a takarítóeszközt is kitakarítanunk? Ahogy az autót is átnézetjük egy-egy hosszabb utazás előtt, hogy minden rendben van-e, nagymosás előtt érdemes – főleg ha nem tesszük meg rendszeresen – mosógépünket is egy alapos karbantartásnak alávetni.

Nem kell megijedni, nem bonyolult, szakszervizben ellátandó szerelési tevékenységekre igyekszünk rábírni a kedves Olvasót. Olyan egyszerű, könnyen és gyorsan kivitelezhető praktikákat szeretnénk bemutatni, melyek megkímélnek majd bennünket a bosszankodástól, ha netán szorgos masináink nem az elvárásnak megfelelően teljesítenek. Ha például nem lesz olyan szép hófehér a függöny, ahogy azt szerettük volna… Vajon rossz a mosógép? Vegyek újat? Nem, erre semmi szükség!

Nézzük tehát, mit tehetünk a mosógépünkért.

Ha karbantartásról van szó, minden szervizes kolléga a vízkövesedést és a mosószerek túladagolásából fakadó lerakódásokat említi legfőbb problémaként. A tisztítási programokhoz válasszuk a gyártó által javasolt szereket, és magas hőfokon futtassunk le tisztítóprogramokat.

Gyakran előfordul, hogy a mosószer-tartályban is megjelenik a feketepenész. Ha ezt nem takarítjuk le alaposan, utána ezt mossuk hozzá a tisztításra váró ruháinkhoz is. Ha ilyet látunk, fogjunk gyorsan egy használaton kívüli fogkefét, pattintsuk le (általában le lehet) a tartályt, és minden apró szögletét suvickoljuk gyorsan szép tisztára. Ha ezt elég gyakran, havonta legalább egyszer egy sima vizes szivaccsal megtesszük, és eltávolítjuk a lerakódó mosószereket, akkor egyből meg is előzzük a penészképződést.

Már majdnem készen vagyunk, csupán egyetlen feladatunk maradt: a mosógép szűrőjének kitisztítása. Ha nem tudjuk pontosan, ez hol található (általában alul van egy kis nyitható tok rész a gépen), lapozzuk fel a használati útmutatót és keressük meg. A szűrőből, ha régen nem tisztítottuk, meglepő dolgok fognak előkerülni… egy-egy pénzérme, a rejtélyes módon a ruhákról eltűnt gombok, s egyéb rég elfelejtett apróságok. No persze ha az összegyűlt szöszöktől és koszoktól még látszanak! Mindenesetre ezeknek semmi keresnivalójuk a mosógépünkben. Az apró tárgyak tönkreteszik a szűrőt és a szivattyút, majd a csapágyakat is, a kosz eltömíti a szűrőt. Így csökken a mosógépünk élettartama is.

Ha ezt is megtettük, büszkék lehetünk magunkra, és higgyük el, mosógépünk meg fogja hálálni a gondoskodást: szebb lesz az a függöny, mint valaha.