Hűtőgép-karbantartás

Hűtőnk karbantartásához a legfontosabb tanácsokat a HASZNÁLATI ÚTMUTATÓBAN találjuk!

3

Néhány hasznos, fontos teendőre mi is szeretnénk felhívni a figyelmét az alábbi összeállítással:

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól záródik-e az ajtó. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy papírlapot teszünk az ajtóhoz, amikor becsukjuk: ha benn marad, akkor rendben a záródás. Fontos az is, hogy a hűtőgép hátulján található kondenzátor rácsot rendszeresen portalanítsuk, és figyeljünk arra, hogy a hűtő mögött, mellett, felett legyen elegendő hely a levegő áramlására. A hűtőgép ugyanis a fordított Carnot-ciklus termodinamikai elve szerint működik: a hűtőközeg elpárologtatásával hőt von el a hűtő belsejéből, így ott hűt, a kondenzátorban viszont a gőz halmazállapotú hűtőközeg lecsapódik, és a hőt leadja. A hatékony működéshez fontos, hogy ez a hő megfelelően távozni tudjon. Ha poros a kondenzátor-rács, vagy ha nincs megfelelő hely a leadott hő távozásához, akkor a hőleadás gátolt vagy korlátozott lesz, és romlik a hűtőnk hatásfoka.

No és nem feledkezhetünk meg a jegesedés-mentesítésről sem: még az ún. no-frost-os hűtőket is évente legalább egyszer ajánlott leolvasztani.

s

Ne feledjük!

Gondozásmentes hűtő nincs! Még egy korszerű, energiahatékony hűtőnél is oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy ténylegesen energiatakarékosan, a villanyszámlát kímélve működhessen.